האם אבא שלוקח את הילדים למשמורת משותפת – ישלם מזונות מופחתים? כל התשובות כאן

בשנים האחרונות החלה מגמה בה האבות לוקחים חלק נכבד בגידול הילדים, האבות ערים לצרכי הילדים ומעורבים בחיי הילדים.

עת הצדדים מתגרשים, האבות מבקשים חלוקה שוויונית של הסדרי הראיה עם הילדים הקרויה גם "משמורת משותפת".  מדובר בגישה חיובית ומועדפת של אחריות הורית משותפת ואף זמני שהות שווים של קטינים אצל כל אחד מההורים, גם כאשר הקטינים הם מתחת לגיל 6.

בכל זמן השהייה של הילדים עם האב הוא זה שנושא בכל צרכיהם, במזון וכלכלה, ביגוד, תרופות, הסעות, חוגים ועוד.

בדיני מזונות, קיימת היום פסיקה מנחה הקובעת סכום מינימאלי, לכיסוי צרכיהם ההכרחיים הבסיסיים של הקטינים. מלבד הסכום המינימלי יש גם לשאת בהוצאות החינוך (לדוגמא: תשלום לגן, לבי"ס) והוצאות המדור (לדוגמא: דמי שכירות או משכנתא וכו').

הוצאות של קטין שהינם מעבר לצרכיו המינימליים (ולדוגמא: חוגים, קייטנה, חופשות, שיעורים פרטיים, ביגוד מעבר למינימום הנדרש) נקראים "מזונות מדין צדקה" בהן נושאים שני ההורים בהתאם ליכולתם הכלכלית, כאשר החלוקה נקבעת על פי הכנסה פנויה שנשארת לכל אחד מההורים וניתן להתחשב גם ברכוש שיש לכל אחד מההורים ובצרכים המיוחדים של הקטינים.

כיום קיימים פסקי דין שאינם אחידים בפסיקתם בנוגע לשיעור תשלום המזונות במצב של משמורת משותפת, הן מצידו של בית המשפט לענייני משפחה והן מצידו של בית המשפט המחוזי וטרם ניתנה הכרעת בית המשפט העליון בעניין זה.

בפסק הדין שניתן לאחרונה בסוגיה זו, קבע בית המשפט לענייני משפחה כי כאשר מדובר במשמורת משותפת, והילדים הינם מעל גיל 6 (שאז הדין האישי לא חל), יופחת תשלום דמי המזונות אשר ישתלמו לידי האם.

ומן הכלל אל המקרה: דבורה (שם בדוי), עובדת בכירה בחברה ידועה משתכרת סך של כ-  15,000 ₪ נטו ואילו, אדם (שם בדוי) הינו עובד הייטק שמשכורתו הממוצעת גם היא כ-15,000 ₪ ויש לו הטבות נוספות כגון רכב, ביטוח מנהלים ועוד.

לדבורה ואדם שלושה ילדים משותפים בני 9,11,15.

אדם ודבורה, שניהם הינם הורים מטיבים. אדם בעצמו אב למופת, מטפל בילדים, לוקח אותם לחוגים, נוכח בישיבות הורים, מכין עימם שיעורי בית ועוד וכך גם האם דבורה.

לאחר שיחסיהם של בני הזוג עלו על שרטון, החליטו בני הזוג להתגרש. במסגרת הליכי הגירושין , ביקש אדם משמורת משותפת על הילדים וכן ביקש חלוקה שווה בשווה של זמני השהות עם האם דבורה.

אדם גם הכין את ביתו שיותאם לילדים, כך שלכל ילד היה את החדר שלו, המיטה שלו, ספרייה וכל מה שהיה צריך לנוחיותו.

בית המשפט קבע כי, למרות שהיה נכון במקרה זה לפסוק סכום מזונות שנע בין 1,300-1,400 ₪ לכל אחד מהילדים, שזהו סכום המינימום הנדרש בעבורם, בהתחשב בפסיקה המתחדשת ביחס לפסיקת המזונות בנסיבות בהן מתקיימת אחריות משותפת וחלוקת זמנים שוויונית בין ההורים, האב ישלם עבור סיפוק צרכי הקטין הצעיר ביותר, בן 9, סך של 700 ₪ לחודש בלבד וכן בעבור כל אחד מהקטינים האחרים סך של 600 ₪ לחודש.

בנוסף, קבע בית המשפט כי בגין רכיב המדור ישא האב בתשלום של 25% מעלות הוצאות המדור (אחוז נמוך ביותר לעומת האחוז שנקבע במקרים של משמורת בידי האם). כמו כן, ביתר הוצאות החינוך יישאו שני ההורים בחלקים שווים. כך, גם יישאו שני ההורים בחלקים שווים בהוצאות הבריאות של הילדים.

לפיכך, ונוכח המגמה היום, בה אבות חולקים בחלוקה שווה עם האם את זמני השהייה של הקטינים, גם דמי המזונות שנקבעים הינם נמוכים יותר ומותאמים להסדרי הראייה. בית המשפט ער לתמורות בחברה ומתחשב בהן בבואו לפסוק דמי מזונות לקטינים.

כל האמור בכתבה אינו מהווה ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

*הכותבת הינה עו"ד לענייני משפחה.

עו"ד לירון ישראלי בן-יאיר

מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם >>

אז מה היה לנו כאן עד עכשיו?
אודות כותבי המאמר:
תמונה של משרד עורכי דין ישראלי בן יאיר
משרד עורכי דין ישראלי בן יאיר

המשרד שלנו מתמחה בתחום המשפט האזרחי – מסחרי, דיני משפחה, גישור וגירושין, דיני עבודה ומקרקעין. אנחנו מייצגים כבר שנים רבות לקוחות בבתי משפט בערכאות השונות, בעסקאות ובישיבות הגישור, ועומדים לשירותכם מהטלפון הראשון ועד הצלחת התיק!

אהבתם? מוזמנים לשתף את המאמר:
פוסטים נוספים שיכולים לעניין אתכם:

כתיבת תגובה

מחפשים עו"ד לדיני
עבודה, משפחה, גירושין ומקרקעין ?

השאירו כאן מספר טלפון ונדאג לחזור אליכם בהקדם:

מחפשים עו"ד לדיני
עבודה, משפחה, גירושין ומקרקעין ?

השאירו כאן מספר טלפון ונדאג לחזור אליכם בהקדם האפשרי:

Call Now Button