האם אב חייב בתשלום מלוא החזר המשכנתא במקרה של גירושין?
רן (שם בדוי) וסיוון (שם בדוי) הכירו בבית הספר המקומי באחת מהשכונות בפאתי העיר ירושלים.
שניהם היו מאוד צעירים כאשר התחתנו והמשפחות היו סקפטיות לגבי הצלחת הזוגיות.
עם השנים, הביאו רן וסיוון לעולם שני ילדים קטנים: אביתר בן 3 ושירה בת שנתיים (שמות בדויים).
לאחר חמש שנות נישואין, יחסי הצדדים עלו על שרטון והשניים גמרו בדעתם, כי עליהם להיפרד זה מזו.
היתה החלטה אמיצה בניסיון לסיים את קשר הנישואין בצורה יפה ונאותה, תוך הסכמה הדדית.
אולם, כשדרשה סיוון שרן יישא בתשלום מלוא החזר המשכנתא החודשי, סכום העולה על 10,000 ₪ והיא תיוותר להתגורר בדירה המגורים שרכשו עד שהילדים יגדלו קמעה, סירב רן בתוקף וטען כי אם היא רוצה להישאר בדירת המגורים, לכל היותר עליו לשאת במחצית מתשלומי המשכנתא עבור הדירה.
מחלוקת זו בין בני הזוג התלהטה ככדור אש. דבר הוביל לדבר והצדדים מצאו עצמם בין כתלי בית המשפט כניצים.
לטענתו של רן, הוא לכל היותר צריך לשאת במחצית מתשלומי המשכנתא ממש כפי חלוקת הזכויות בין הצדדים בדירת המגורים.
מן העבר השני טענה סיוון, כי יש לראות את תשלום החזר המשכנתא כחלק מדמי המזונות שממילא על רן לחוב בהם עבורה ועבור ילדיהם הקטינים.
בית המשפט הקביל את החיוב במשכנתא לחיוב בתשלום שכר דירה.
כך, במקרה שבו בת הזוג שוכרת דירה ניתן לחייב את בן הזוג בחלק מרכיב שכר הדירה או אף במלוא שכר הדירה, לפי העניין.
במקרה זה קבע בית המשפט, כי התשלום הריאלי עבור שכר דירה באזור הינו 3,000 ₪.
במקרה שבו מרחפת סכנה, כי היעדר תשלום החזרי המשכנתא יביא לכך שדירת המגורים תימכר ע"י הבנק הממשכן בהליך מכירה מהיר וכפוי, פעולה אשר תביא בהכרח להפחתת סכום הכסף שיכלו בני הזוג לקבל במקרה שבו היו מביאים למכירת דירת המגורים מרצון ובדרך זאת גם ייפגע מדור הקטינים (חשש כי יוותרו ללא קורת גג) יש מקום לשקול חיוב הבעל בתשלום מלוא המשכנתא או בחלק יחסי נוסף מעבר למחצית תשלום המשכנתא.
החיוב הנוסף שיושת על הבעל קרוי גם "מדור רעיוני", דהיינו, סכום שכירות ריאלי שהיה משולם לאשה כמדור, בהנחה והיה מדובר בדובר בדירה שכורה.
במקרה זה קבע בית המשפט, כי מאחר ומדובר בהחזר משכנתא גבוה במיוחד (גבוה יותר מסך השתכרותה של האשה) וחורג מעלות שכירות של דירה ממוצעת ומאחר ורן הגיש כבר תביעה לפירוק שיתוף, הליך אשר יביא למכירת דירת המגורים כאשר כל צד יקבל את חלקו הורה בית המשפט לרן לשלם בנוסף למחצית תשלום המשכנתא, תשלום נוסף בשיעור של 30% (השווה לשכירת דירה ממוצעת) ובסה"כ 80% מסך תשלומי המשכנתא, סכום השווה ל-8,000 ₪.
בית המשפט קבע, כי בנסיבות בהן ממילא צפויים הצדדים לפרק את השיתוף בדירת המגורים ולקבל כספים ממכירת דירת המגורים, הרי שאת התשלום העודף שנקבע כי על רן לשלם, 3,000 ש"ח במכפלת מספר החודשים שסכום זה ישולם על ידי רן בפועל, יושב לרן מהכספים שיתקבלו ממכירת הדירה על חשבון חלקה של סיוון.
קביעה זאת של בית המשפט הקלה על האשה בשלב ראשון על החזר התשלום החודשי כך שתשלם סך של 20% בלבד מהחזר המשכנתא עד למכירת הדירה ומציאת דירה חלופית בשכירות ומן העבר השני איזנה זאת כלפי הבעל בדרך שהכספים העודפים שישלם יושבו לו לאחר מכירת דירת המגורים.
כל האמור בכתבה האם אב חייב בתשלום מלוא החזר המשכנתא במקרה של גירושין אינו מהווה ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ משפטי.
עו"ד לירון ישראלי בן-יאיר