האם בית המשפט יכול לפסוק בניגוד להסכם הממון? התשובה במאמר הבא
בשנים האחרונות כולנו ערים לחשיבות עריכת הסכם ממון על מנת להגן על נכסים אישיים שנצברו לפני הנישואין.
במקרה הבא, בית המשפט לענייני משפחה קבע, כי גם כאשר הסכם ממון קובע הפרדה רכושית מלאה, עצם הפקדת כספים אישיים שנצברו מלפני הנישואין אל חשבון הבנק המשותף מהווה שיתוף של הכספים עם הצד השני.
אבי (שם בדוי) חי שנים רבות בארצות הברית, שם עבד בניקוי שטיחים, התקדם והפך לבעל חברה בתחום. לאחר מספר שנים בהן חסך הון עצמי משמעותי החליט לחזור לארץ מולדתו ולהשתקע בה.
עם חזרתו, הכיר אבי את נעמה (שם בדוי) שלימים הפכה לאשתו ואם שני ילדיו אורי ויונתן.
קודם להיכרותם של אבי ונעמה רכשה נעמה דירה אשר נרשמה על שמה בלבד.
בטרם אבי ונעמה עברו להתגורר יחדיו בדירה אשר כאמור היתה בבעלותה נעמה מלפני הנישואין, נערך בין בני הזוג הסכם ממון במסגרתו נכתב, כי דירה זו שייכת אך ורק לנעמה ואילו הרכוש שנצבר על ידי אבי קודם לנישואיו עם נעמה יהיה שייך רק לו.
אבי אשר האמין בנעמה, רעייתו הטריה, העביר את כל ההון העצמי שחסך בתקופת עבודתו בארצות הברית אל חשבון הבנק המשותף לו ולנעמה ויותר מכך, העביר אבי גם כספים שהתקבלו ממכירת דירה אחרת שהיתה בבעלותו מלפני הנישואין.
בשיחה שנערכה בין נעמה לאבי, הבטיחה נעמה לאבי, כי מאחר ואבי הכניס את ההון הנצבר על ידו לחשבונם המשותף, נעמה תירשום אותו כבעליה של מחצית מהדירה הרשומה על שמה. נעמה אף שבה וחזרה על הבטחתה במספר נקודות זמן שונות, אולם הלכה למעשה רישומו של אבי כבעליה של מחצית מהדירה הרשומה על שמה של נעמה, לא נעשה.
לאחר שמונה שנות נישואין, החליטה נעמה כי ברצונה להתגרש מאבי. נעמה הגישה תביעה לבית משפט לענייני משפחה ובמסגרתה ביקשה לקבוע, כי הדירה אשר חולקים בני הזוג את מגוריהם ורשומה רק על שמה, שייכת אך ורק לה ואילו הכספים המצויים בחשבון המשותף שייכים לשניהם בחלקים שווים – למרות שבפועל החשבון המשותף היה מורכב בעיקרו מכספים שאבי חסך לפני נישואי הצדדים.
בית המשפט קיבל את תביעתה של נעמה וקבע, כי למרות שהוראות הסכם הממון קובעות כי כל אחד ייוותר עם הרכוש שצבר מלפני הנישואין, משבחר אבי להפקיד את כספו מלפני הנישואין לחשבון המשותף, הביע במעשה זה את כוונתו כי יעשה שימוש בו על ידי שני הצדדים ולכן בנסיבות אלו הכספים הפכו למשותפים ועל הצדדים להתחלק בהם בחלקים שווים.
בנוגע לטענתו של אבי, כי נעמה הבטיחה לו לרשום את הזכויות בדירה על שמה נוכח הזרמת כל הונו לחשבון המשותף, קבע בית המשפט, כי כל שינוי בהסכם ממון עליו להיעשות בכתב ולקבל אישורו של בית המשפט כפי שקבוע בחוק ולכן, במקרה זה להבטחה בעל פה אין תוקף ולא ערך.
סוף דבר – למרות שנערך הסכם ממון קודם לנישואיהם של נעמה ואבי קיימת חשיבות להתנהגות הצדדים בפועל. לפיכך, חשוב להיוועץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם ביצוע צעד משמעותי אשר עלול להיות לו השלכות כלכליות בהמשך.
כל האמור בכתבה אינו מהווה ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ משפטי.
*הכותבת הינה עו"ד לענייני משפחה.
עו"ד לירון ישראלי בן-יאיר